Tuesday, March 22, 2011

Stseeni vormistamise juhis

Filmitalgud

Stseeni vormistamise juhis

Stseeni vormistatakse järgmiselt:


INT. TUBA – PÄEV


Tegevus, tegevus, tegevus. Kõik, mida on kuulda ja näha.


NIMI

Dialoog, dialoog, dialoog.



INT. TUBA – PÄEV on stseeni pealkiri. INT (ehk interjöör) kirjutatakse siis, kui tegevus toimub siseruumis, EXT (eksterjör), kui tegevus toimub väljas.


Pealkirja võib kirjutada lihtsalt: INT. JAANI TUBA – PÄEV, aga võib ka täpsustada, millises hoones ruum asub: INT. KORTERMAJA – ELUTUBA – PÄEV.


Iga kord, kui muutub koht või aeg, kirjutatakse uus pealkiri.


Stseeni pealkirja all on tegevus: keda näeme, mida tehakse, mis on kosta – kõik, mida kuuleme ja näeme. Näiteks:


INT. HAIGLA - PALAT - ÖÖ

Juhan kustutab tule ja peidab end kardina taha. Kinnise ukse alt on näha koridoris kiirelt mööduvate inimeste varje. Vaikus.


Dialoogi puhul kirjutatakse kõneleja nimi trükitähtedega lehe keskele ja selle alla dialoogi tekst ilma jutumärkideta. Erandkorras võib nime alla kirjutada repliigi kohta märkuse, kui tegevusest ja dialoogi tekstist pole aru saada, kuidas tegelane seda ütleb (näiteks irooniliselt vms). Näiteks:


NIMI

(sosinal)

Dialoog.


Stsenaarium kirjutatakse kolmandas isikus, käesolevas ajas ja traditsiooniliselt kasutatakse Courier fonti suurusega 12 (aitab tagada selle, et üks lehekülg stsenaariumit võrdub umbes üks minut filmi ekraanil). Stsenaariumisse ei kirjutata kaamerajuhiseid ega muid tehnilisi märkusi, vaid ainult seda, mis on seotud sellega, mis toimub tegelaskujudega antud loos.


Stsenaariumi kirjutamiseks ja vormistamiseks võib internetist leida tasuta tarkvara (näiteks Celtx) või tekstitöötlusvorme (Script Template, ScriptSmart jt.) ning leidub ka hulgaliselt stsenaariumeid, mida tasub nii vormistamise kui loo jutustamise külje pealt uurida (www.script-o-rama.com, http://www.simplyscripts.com, http://www.bbc.co.uk/writersroom/insight/script_archive.shtml ).


Kui on küsimusi, siis neid saab esitada siin! (Vt. ka eelnevat sissekannet: Abimaterjale stsenaristidele)


(Suur tänu Margitile, kes selle juhise kokku kribas!!!!)

5 comments:

  1. Mul on üks küsimus selle kohta. Nimelt, kui üks tegelane räägib kellegagi ja poole pealt vahetub inimene, kellega ta räägib, siis kuidas see stsenaariumisse kirjutada? kas lihtsalt jutu keskele sulgudega?

    Et aru saaks, mida ma mõtlen, siis üks näide

    Mihkel, Brenda ja Rait istuvad ringis muru peal.

    MIHKEL
    Dialoog, dialoog.
    (Brendale)
    Dialoog, dialoog.

    Ja üldse mitte ainult vestluskaaslaste vahetumisega vaid ka hääletooni vahetamisel. näiteks alguses karjudes ja poole pealt normaalsel toonil.

    ReplyDelete
  2. Jah, täpselt nii ongi - kui ruumis on mitu inimest ja on vaja täpsustada, kelle poole kõneleja pöördub, siis saab selle kirjutada nime alla sulgudesse või dialoogi sees eraldi reale, ning hääletooni samuti. Vahel kirjutatakse sulgudesse ka tegevust (näiteks "kätega vehkides" või "pead kratsides"), aga tõesti ainult, kui see on paar sõna, mille pärast pole mõtet dialoogi katkestada; kui tegevust on vaja pikemalt kirjeldada, siis olgu see ikka tegevusreal.

    ReplyDelete
  3. Ma olen võib-olla kuskil midagi kahe silma vahele jätnud, aga mis kuupäevani saab esitada oma nägemust stseenidest?

    ReplyDelete
  4. Stsenaariumi lehel on lugu rullideks jagatud. Seal saab iga rulli all "Valitud lood" rubriigis lugeda, mis rullis toimuma peab. "Lisa oma lugu" nupuga saabki oma stseeni lisada - ja seda jooksvalt! Meil on üsna kiire ja stsenaarium peab peagi valmis saama, nii et soovitan nii ruttu kui võimalik kaasa kirjutama hakata! Jõudu!

    ReplyDelete
  5. Kuidas kirjutada üht terviklikku stseeni?

    ReplyDelete