Wednesday, February 16, 2011

Tarkuseterad stsenaariumi koolitustelt!

Rasmus Merivoo seletas ühes koolituses lahti filmimontaazhi põhitõdesid, tuues näiteks Kuleshovi effekti. Lev Kuleshov oli Vene filmitegija kes filmis ühte neutraalse näoga näitlejat. Ta monteeris selle ühe ja sama näitleja näo kokku erinevate stseenidega – beebi, matused, supikauss. Kuigi näitleja nägu ise ei muutunud, tundsid vaatajad tema ilmes ära igal korral erinevat emotsiooni – rõõmu, kurbust, nälga – ja imestasid kust küll Kuleshov nii hea näitleja oli saanud. See lugu näitab montaazhi võimu ja potentsiaali.

Peep Pedmanson’ile meeldib tuua näiteks lugu Tšehhovist, kes on öelnud, et kui esimeses vaatuses on püss seinal, teeb see kolmandas vaatuses pauku. Aga stsenaariumis on see vastupidi – tuleb meeles pidada, et kui tahad kolmandas vaatuses pauku, peab püss olema esimeses seinal.

Paljud on öelnud, et meie pakutud stsenaariumi struktuuri ei jälgi nende lemmikrezhissöörid, näiteks Quentin Tarantino. Mikk Rand rääkis loo sellest, kuidas Tarantino filmi tegemist õppis: Ta töötas videolaenutuses. Seal vaatas ta nii palju filme, et õppis stsenaariumi struktuuri põhitõed pähe (just nii, nagu meie nendest oleme rääkinud.) Siis kirjutas ta täpselt seda struktuuri jälgides oma esimese stsenaariumi valmis. Läks sellega siis produtsendi ukse taha, käed värisesid, ja viimasel minutil ta pillas kõik lehed maha. Korjas need kiiresti suvalises järjekorras kokku ja andis produtsendile. Too muidugi leidis, et film oli geniaalne. See lugu näitab kahte asja – esiteks, et ka omapärase ajakulgega filmi stsenaarium jälgib tegelikult seda struktuuri ja teiseks, tuleb teada reegleid, et osata neid murda.

Sealjuures jällegi üks hea lugu Peep Pedmansoni suust: Tarkovski’lt küsiti, kas ta arvab, et Prantsuse kino uue laine rezhissöör Jean-Luc Goddard teab filmitegemise reegleid. Tarkovsky vastas, et vaadates kuidas Goddard igat kui viimast reeglit järjepidevalt murrab, on ilmselge, et ta teab neid väga hästi.

Aga mida tarka, huvitavat, uut olete teie stsenaariumi koolitustelt kõrva taha pannud? Väga tahaks kuulda mis teile jäädavalt meelde jäi! :)

No comments:

Post a Comment